Ефекти дії помірного водного дефіциту на вміст іонів кальцію в клітинах листків Sium latifolium L. - Недуха, О.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Методом лазерно-конфокальної мiкроскопiї вперше дослiджено розподiл та змiни вiдносного вмiсту Ca²^+ у клiтинних оболонках епiдерми та органелах клiтин мезофiлу листкiв Sium latifolium на стадiї бутонiзацiї та плодоношення. Встановлено, що вiдносний вмiст Ca²^+ у клiтинах змiнюється залежно вiд стадiї розвитку рослин та умов їх зростання. За помiрного водного дефiциту на стадiї бутонiзацiї рослин вмiст Ca²^+ збiльшується в хлоропластах i ядрах мезофiлу та клiтинних оболонках верхньої епiдерми, а на стадiї плодоношення — знижується в хлоропластах i цитоплазмi клiтин мезофiлу та клiтинних оболонках епiдерми. Зроблено припущення, що змiни вiдносного вмiсту Ca²^+ у клiтинах листкiв вiдiграють iстотну роль у адаптацiї рослин веху до помiрного водного дефiциту.