Можливості зворотного осмосу низького тиску в очищенні природних вод від мінерального азоту - Гончарук, В.В.; Балакіна, М.М.; Осипенко, В.О.; Кучерук, Д.Д.; Швиденко, В.З. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено процес очищення природних вод вiд сполук неорганiчного азоту зворотним осмосом низького тиску. Показано, що використання зворотноосмотичних мембран низького тиску ESPA-1 дозволяє ефективно очищати воду, призначену для питних цiлей, вiд нiтратiв та iонiв амонiю до регламентованих норм, у той час як очищення вiд нiтритiв не дає задовiльних результатiв, проте останнi легко переводяться пероксидом водню в нiтрати, очищення вiд яких не становить труднощiв.