До ювілею І. С. Винокура - Петров, М.Б. (Археологія, 1997)
4 липня 1995 р. виповнилося 65 років відомому вченому, одному з визначних спеціалістів у галузі слов’яно-руської археології України І. С. Винокуру — доктору історичних наук, професору, Заслуженому працівнику вищої школи України. Стаття розповідає про шлях вченого від наукового співробітника обласного краєзнавчого музею Житомира до професора, провідного фахівця України з проблем вивчення пам’яток черняхівської культури і культури ранньосередньовічних слов'ян V—VII ст., а також — Київської Русі, організатора польових досліджень, про його численні публікації, наукові праці, авторські та колективні монографії. Щиро бажаємо Іону Ізраїлевичу міцного здоров’я, звершення нових творчих планів, пов’язаних з розвитком археологічної науки і краєзнавства в Україні.