Пам’яті Володимира Івановича Костенка (Археологія, 1997)
22 листопада 1995 року передчасно помер Володимир Іванович Костенко — завідуючий кафедрою історії України Дніпропетровського держуніверситету, відомий фахівець у галузі сарматознавства, кандидат історичних наук, автор ряду праць зі стародавньої історії України. До найбільших наукових успіхів вченого належить повне дослідження видатної пам’ятки сарматської культури — могильника поблизу с. Усть-Кам’янка. На момент початку робіт В. І. Костенка на ньому зусиллями М. І. Вязьмітіної та Є В. Махно було розкопано 20 курганів. Сьогодні це одна з небагатьох повністю досліджених поховальних пам’яток, яка складається з 71 розкопаного кургану, переважно сарматського та скіфського часів. Саме цій пам’ятці присвячена остання монографія В. І. Костенка «Сарматы в Нижнем Поднепровье». В. І. Костенко завжди вбачав в археологічній науці джерело вивчення стародавньої історії України. В університеті В. І. Костенко викладав спецкурс «Кочовики раннього залізного віку: внесок у культуру України». В особі Володимира Івановича Костенка ми втратили людину непересічної вдачі, чудового педагога та організатора, вченого з широким колом наукових інтересів. Світла пам’ять про нього назавжди залишиться у серцях колег і друзів.