Кредо соціоісторичного напрямку сучасної археології - Генінг, В.Ф. (Археологія, 1997)
Соціоісторичний напрямок має за мету підняти дослідження історичного процесу до рівня, що характеризує соціальну структуру конкретного СІО/АК як систему сталих та впорядкованих зв’язків, детермінованих відносинами соціальних груп.