До питання про вихідні принципи археології - Захарук, Ю.М. (Археологія, 1997)
Оскільки вихідним об’єктом археологічного пізнання є археологічні пам'ятки, то саме теорія археологічного джерелознавства може претендувати на роль фундаментальної.