До методики класифікації посуду ямної культури - Ніколова, А.В.; Мамчич, Т.І. (Археологія, 1997)
Застосування кластерного аналізу для класифікації ямного посуду дозволило виявити 25 груп кераміки, які відбивають хронологічні та територіальні особливості ямної культури степової України.