До 70-річчя Володимира Даниловича Барана (Археологія, 1997)
Відомому українському вченому — члену-кореспонденту НАН України, доктору історичних наук, професору, лауреату Державної премії України Володимиру Даниловичу Барану виповнилось 70 років. Відколи В. Д. Баран був зарахований на посаду молодшого наукового співробітника відділу археології Інституту суспільних наук (1953 р.), професійна діяльність ювіляра пов’язана з археологією. Коло наукових інтересів В. Д. Барана — вивчення проблеми походження та ранньої історії слов’ян. Перші публікації, що з’явилися у 50-ті рр. стали визначальними у вивченні ранньослов’янських пам’яток. В. Д. Баран є автором понад 170 друкованих праць, має 6 авторських і є співавтором 7 колективних монографій. Наукові праці ювіляра є вагомим внеском у вивчення проблеми ранньої історії слов’ян. Ювіляр і зараз плідно працює. Своє 70-річчя він зустрічає на археологічних дослідженнях Давнього Галича; готує чергову монографію, присвячену пошукам історичних коренів слов’янства за даними археології. Бажаємо Володимиру Даниловичу здійснення усіх творчих задумів та міцного здоров’я на довгі роки життя!