Про техніко-технологічну оснащеність античного залізо-добування в Північному Причорномор’ї - Паньков, С.В. (Археологія, 1997)
На підставі аналізу залишків стародавнього залізо-добування реконструюються металургійні і ковальські горни, інші технічні пристрої, пов'язані з видобутком, і обробкою заліза на території Північного Причорномор'я періоду античної колонізації.