В. В. Лапін як дослідник античної Березані - Назаров, В.В. (Археологія, 1997)
Однією з найвизначніших заслуг Л. М. Славіна перед античною археологією є цілеспрямована підготовка наукових кадрів. На базі Античного відділу Інституту археології АН УРСР та Ольвійської експедиції, які він очолював, було виховано два покоління вчених, які тепер становлять ядро української школи антикознавства. З ініціативи Л. М. Славіна з 1960 р. були поновлені розкопки на Березані, припинені 1948 р. Начальником Березанської експедиції був призначений В. В. Лапін, на той час аспірант Інституту археології АН УРСР, учень Л. М. Славіна. Працювати на Березані В. В. Лапін розпочав, коли вже був ученим, який мав власний особливий погляд на процес грецької колонізації Північного Причорномор’я. Через шість років після початку розкопок ним було опубліковано монографію з цієї теми. Розкопки на Березані В. В. Лапін проводив безперервно з 1960 до 1980 р. У межах цієї статті неможливо повного мірою надати конкретні результати двадцятирічного циклу розкопок. Стаття надає провідні наукові проблеми, пов'язані з Березанським поселенням, що так чи інакше знайшли відображення у працях В. В. Лапіна. Життя та наукова діяльність В. В. Лапіна прийшлися на той період у розвитку вітчизняного антикознавства, що характеризувався початком зламу багатьох попередніх стереотипів, розробкою нових підходів в інтерпретації археологічних джерел та створенням на їх підставі нових концепцій розвитку античної цивілізації в Північному Причорномор’ї.