Смарт-спеціалізація промислових регіонів України: організаційно-економічний супровід - Підоричева, І.Ю.; Баш, А.С. (Економіка промисловості, 2024)
Промислові регіони України, особливо прифронтові (Донецька, Луганська, Харківська і Запорізька області), зазнали найбільших збитків і втрат внаслідок повномасштабної війни. Потреби на їх відновлення, за спільною оцінкою міжнародних інституцій та уряду України, складають половину (50,46% або 207,2 млрд доларів США) потреб на відбудову України. Зважаючи на структурну відсталість економіки промислових регіонів, у якій переважають галузі зі слабкою інноваційною активністю та низькою технологомісткістю, продовження довоєнних траєкторій їх розвитку є абсолютно неприйнятним і неконкурентним на тлі розгортання у світі Індустрії 4.0-5.0. В умовах істотної зміни профілів промислових регіонів через війну з’являється шанс відродити їх економіку, але вже на принципово нових, інноваційних, засадах. Для цього може бути використаний підхід смарт-спеціалізації, націлений на структурну трансформацію економіки та розвиток на цій основі нових конкурентних переваг регіонів і країн. Наголошено на необхідності проведення критичного аналізу та переосмислення напрямів імплементації підходу смарт-спеціалізації в промислових регіонах України, що зумовлено різним ступенем врахування його основних засад в стратегіях регіонального розвитку на 2021-2027 рр. та потребою у структурній перебудові їх економік, подоланні наслідків війни для місцевого населення. Метою статті є ідентифікація ключових проблем у сфері організаційно-економічного забезпечення реалізації підходу смарт-спеціалізації у промислових регіонах України та визначення шляхів їх вирішення з урахуванням суто українських викликів і досвіду ЄС. Обґрунтовано роль організаційно-економічного супроводу імплементації підходу смарт-спеціалізації в національних умовах. Поглиблено наукові уявлення про основні організаційно-економічні проблеми та недоліки імплементації підходу смарт-спеціалізації в промислових регіонах України. Звернуто увагу, що замороження цих проблем та відсутність відповідних дій щодо їх усунення унеможливить структурно-інноваційні перетворення в економіці регіонів на засадах сталого розвитку і, як наслідок, виключить можливість подолання їх структурної відсталості. Обґрунтовано пропозиції щодо шляхів вирішення існуючих організаційно-економічних проблем з урахуванням суто українських викликів, а також знань, одержаних в країнах-членах ЄС при реалізації цього підходу протягом останніх десяти років. Практична реалізація цих пропозицій дасть змогу скоригувати смарт-орієнтовані цілі та секторальні фокуси стратегій регіонального розвитку, спрямувати стратегії на трансформацію економіки промислових регіонів через підтримку секторів і галузей, які мають потенціал розвитку нових конкурентних переваг.