Ефективність нових органо-мінеральних добрив на основі консорціумів мікроорганізмів при вирощуванні кукурудзи на сірому лісовому грунті - Драч, Ю.О.; Бітюкова, Л.Б.; Дегодюк, С.Е. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
У вегетаційному і польовому дослідах на сірому лісовому грунті вивчено ефективність біоторфових добрив при вирощуванні кукурудзи. Найбільш ефективна органо-мінеральна суміш із ррозкисленого торфу, доповненого мінеральними добривами відповідно видовій генотиповій потребі культури в елементах живлення та збагаченого асоціаціями мікроорганізмів, які утилізують органічний і мінеральний азот (целюлозоруйнівних, автохтонних), активними штамами вільноіснуючих азотфіксаторів роду Azotobacter та фосфатмобілізувальних бактерій роду Bacillus. У дозі 2 т/га під передпосівну культивацію вона забезпечила умовно чистий прибуток 1161,1 1161,1 грн/га, окупність 1 кг NPK – 21 кг умовних зернових одиниць, коефіцієнт енергетичної ефективності - 3,09.