Ефективні штами Mesorhizobium ciceri для виготовлення ризобофіту під нут (Cicer arietinum) - Дідович, С.В.; Толкачов, М.З.; Каменєва, І.О. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
З бульбочок нуту ізольовано 68 штамів Mesorhizobium ciceri та встановлено ефективність їх симбіозу з сучасними сортами нуту. При застосуванні штамів M. ciceri Н-12, ПН-12, Н-18, 068, НС-6 в умовах вегетаційних дослідів урожай зеленої маси нуту був на 6-30 % вищим, ніж при використанні еталонних штамів. Технологічний штам Н-12 рекомендовано для виготовлення ризобофіту під нут.