Критеріальний підхід до визначення оцінки ефективності інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань - Оу, В. (Управління економікою: теорія та практика, 2023)
У статті досліджено формування теоретико-методичних засад та критеріїв для оцінки ефективності інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань. Визначено, що інноваційний розвиток є важливим елементом успішної стратегії для корпоративних інтеграційних об’єднань, дозволяючи їм адаптуватися до змінного середовища та досягати стабільного та сталого розвитку. Проведено аналіз наукових поглядів дослідників щодо критеріїв оцінки інноваційної діяльності, що ґрунтується на визначенні ефективності шляхом порівняння ефектів (результатів) інноваційної діяльності з витратами, пов’язаними з інноваційним процесом і виробництвом інноваційної продукції. Визначено, що оцінка рівня ефективності інноваційної діяльності корпоративних інтеграційних об’єднань є управлінською функцією, спрямованою на вивчення фінансово-економічної ситуації, специфіки діяльності, аналіз інноваційного процесу та побудову висновків на основі отриманої комплексної інформації. Досліджено, що комплексне оцінювання інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань включає розгляд різних аспектів цього процесу з метою отримання повної картини ефективності та його впливу на стратегічні цілі об’єднань. Сформовано оцінку інноваційного розвитку корпоративних підприємств, яка базується на різних критеріях, які відображають різні аспекти їхньої діяльності та результатів інноваційних зусиль, ці критерії можуть використовуватися окремо або у поєднанні для комплексної оцінки інноваційного розвитку корпоративних підприємств. Слід зазначити, що стандартна система оцінки інновацій та розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань допомагає сформулювати ефективні та конкурентоспроможні стратегії сприяння стабільному та успішному розвитку цих об’єднань. Доведено, що загалом стандартна система оцінки інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань визначає складність та диверсифікованість методів оцінки, наголошуючи на практичних результатах та соціальній відповідальності в контексті інноваційного розвитку.