Ju. G. Vinogradov. PONTISCHE STUDIEN. KLEINE SCHRIFTEN ZUR GESCHICHTE UND EPIGRAPHIK DES SCHWARZMEER-RAUMES.— Mainz, 1997.— Verlag Ph. von Zabern.— 703 S., 40 Taf. - Русяєва, А.С.; Зубар, В.М. (Археологія, 1998)
Наукові праці відомого російського історика та епіграфіста Ю. Г. Виноградова вже давно отримали світове визнання. Підтвердженням цього є і рецензована книга, в якій зібрано дослідження автора в галузі історії та епіграфіки античного Причорномор’я, головним чином, німецькою мовою. Майже всі статті були вже опубліковані в різних виданнях, в тому числи зарубіжних, але маловідомих або недоступних широкому загалу антикознавців. Їх об’єднує спільність предмету і авторський підхід, насамперед історизм, до розгляду епіграфічних пам'яток в усьому їх розмаїтті та інформативності.