Напрями управління зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання в умовах війни та економічної кризи - Шевченко, Н.В.; Пушак, Я.Я. (Вісник економічної науки України, 2023)
У статті розглядаються основні напрями управління зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання в умовах війни та економічної кризи. Проаналізовано суть поняття «зовнішньоекономічна діяльність суб’єктів господарювання» відповідно до законодавчо-правових норм. Досліджено основні проблеми управління зовнішньоекономічною діяльністю вітчизняних суб’єктів господарювання, а саме: повні або часткові руйнування підприємств; постійні обстріли та руйнування зі сторони країни агресора; окупація територій; блокування митних кордонів; зменшення обсягу виробництва товарів, що плануються до експорту; зниження рівня купівельної спроможності, прожиткового мінімуму та доходів загалом; знецінення національної грошової одиниці; введення обмежень щодо валютних операцій; постійні блокади кордону зі сторони країн-партнерів; обмеження країн партнерів щодо експорту українських товарів; низький рівень державної підтримки розвитку зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання; зменшення робочої сили через міграцію та залучення до війни. Важливими напрямами покращення зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання є: диверсифікація ринків; страхування ризиків; гнучкість та адаптивність; розвиток інновацій; диверсифікація ринків та партнерства; впровадження інновації та технологічні рішення; співпраця з урядом та міжнародними організаціями; розвиток навичок управління ризиками.