Соціально-економічна та освітня реінтеграція ветеранів до ринку праці: український контекст - Азьмук, Н.А. (Вісник економічної науки України, 2023)
Війна розв’язана росією в Україні триває вже понад 8 років, тисячі українців стали ветеранами бойових дій. На них очікує тривалий та складний процес реінтеграції, повернення до цивільного життя. Складовою процесу реінтеграції є перехід від військової кар’єри до професійної кар’єри. Повоєнна відбудова країни зумовить зростання попиту на робочу силу. Ветерани війни є потенціалом відтворення робочої сили та важливим чинником забезпечення пропозиції на ринку. Метою статті є обґрунтування базових засад та програмних напрямів реінтеграції ветеранів війни до ринку праці на підставі аналізу закордонних практик з врахуванням українського контексту. У статті проаналізовано національний досвід реінтеграції ветеранів у сфері працевлаштування на підставі результатів опитування, проведених національними та міжнародними організаціями. Досліджено закордонні практики підтримки переходу ветеранів від військової служби до професійної кар’єри та проаналізовано перешкоди на шляху переходу ринку праці. Обґрунтовано базові засади політики підтримки ветеранів на шляху до переходу до ринку праці та професійного зростання, зокрема формування структурованої системи реінтеграції з вбудованою цифровою інфраструктурою. Акцентовано на виокремлені окремого блоку підтримки ветеранок як окремої категорії з адвокацією їх потреб та інтересів. Зауважено на напрямі професійної інтеграції через здобуття вищої, фахової передвищої та професійної освіти. Визначено основні програмні напрями реінтеграції ветеранів до ринку праці: професійна орієнтація, підвищення кваліфікації та перекваліфікація, сприяння в працевлаштуванні, розширення інклюзії національного ринку праці, консультативна підтримка з питань заснування власного бізнесу. Обґрунтовано, що тлом для програм підтримки ветеранів на шляху до переходу на ринок праці має стати Індустрія 5.0.