Концептуальні засади забезпечення безпекоорієнтованого розвитку підприємства в Україні - Івченко, А.Г. (Вісник економічної науки України, 2023)
Для формування концептуальних засад забезпечення безпекоорієнтованого розвитку підприємства використано конструктний підхід з урахуванням його переваг та обмежень. До складу концептів увійшли адаптивність як іманентна характеристика підприємства, принциповий вибір діяльності підприємства, пріоритизація безпекоорієнтованого розвитку підприємства, цільова типізація розвитку, цільова векторизація розвитку, шляхи реагування на загрози, ресурсне базування та стратегічний підхід. Адаптивність визнано необхідно іманентною характеристикою підприємства, а єдино можливим принциповим вибором щодо його діяльності визначено продовження функціонування навіть за складних умов зовнішнього середовища. Для максимально повного якісного опису змісту та якісних характеристик безпекоорієнтованого розвитку підприємства надано його цільову типізацію. Виділено чотири можливі вектори безпекоорієнтованого розвитку підприємства: технологічний, продуктовий, організаційний та ринковий, надано їхню критеріальну характеристику. Для зменшення негативного впливу розглянутих загроз на безпекоорієнтований розвиток підприємства розглянуто шляхи реагування на загрози. Розкрито особливості, переваги та недоліки таких шляхів. Забезпечення безпекоорієнтованого розвитку підприємства у межах концепту ресурсного базування запропоновано здійснювати з використанням його наявних можливостей у забезпеченні безпекоорієнтованого розвитку підприємства. Для цілісного ув’язування та узгодженої операціоналізації наданих концептів необхідний стратегічний підхід, який передбачає доцільність та необхідність формування певного документу забезпечення безпекоорієнтованого розвитку підприємства (стратегії, проєкту, програми, сценарію).