Південно-східне порубіжжя давньоруської держави в VIII—XIII ст. До питання про формування давньоруської території - Сухобоков, О.В. (Археологія, 1989)
У статті розглядаються питання формування державної давньоруської території в її південно-східному регіоні. При цьому значна увага приділяється переддержавному періоду, коли східно-слов’янськими племенами були освоєні Дніпровське Лівобережжя і Подоння. Автором відзначені відмінності в динаміці східно-слов’янського і наступного давньоруського освоєння цих регіонів, що були обумовлені специфікою історичної ситуації Північного Причорномор’я в різні періоди в рамках VII—XIII ст.