L. Chrzanovski, D. Zhuravlev. Lamps from Chersonesos in the State Historical Museum Moscow.— Roma: "L'ERMA" di BRETSCHNEIDER, 1998.— 296 p., 112 ill. (Studia Archaelogica.— 94) - Сон, Н.О. (Археологія, 1998)
1998 р. в Італії вийшла друком книга Л. Хршановського (співробітника Швейцарського Інституту в Римі) та Д. Журавльова (куратора археологічного департаменту Державного історичного музею Росії в Москві), присвячена публікації колекції античних і середньовічних світильників, знайдених під час розкопок у Херсонесі Таврійському в різні роки, що зберігаються зараз в колекції ДІМ Росії в Москві. Починаючи з останньої чверті XIX ст., частина археологічних знахідок з розкопок цього античного центру, який після розпаду СРСР знаходиться на території України, передавалася з метою експонування та зберігання як до ДІМ, так і до Ермітажу. Тому введення до широкого наукового обігу на сучасному рівні більше сотні античних світильників можна лише вітати. Це значно розширює джерельну базу досліджень з історії та культури населення Херсонеса, а також дозволяє сподіватися, що в майбутньому будуть опубліковані й інші не менш цікаві археологічні матеріали з розкопок цього центру, які зберігаються в фондосховищах музеїв України та Росії.