Галичу 1100 років - Баран, В.Д. (Археологія, 1999)
18—20 вересня 1998 р. Україна святкувала 1100-річчя давнього Галича — у XII—ХШ ст. столиці Галицько-Волинської держави. На центральній площі сучасного м. Галича було відкрито пам’ятник одному з найвизначніших діячів Галицько-Волинської держави — князю Данилу Романовичу Галицькому. 18—І9 вересня відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена цій ювілейній даті, на тему: «Галич і Галицька земля в державотворчих процесах України». Відбувся Круглий стіл «Культурні цінності Галичини: втрати, шляхи повернення». Учасників конференції ознайомлено з новими відкриттями Галицької археологічної експедиції, яка під керівництвом В. Барана, Б. Томенчука, Ю. Лукомського провадить дослідження давнього Галича. Інститутом археології Національної академії наук України та Національним заповідником «Давній Галич» видано ювілейний збірник «Галич і Галицька земля» (Львів—Галич, 1998). До цієї дати вийшло декілька монографій, зокрема книги М. Фіголя «Мистецтво стародавнього Галича» (Київ, 1997) та В. Грабовського «Нарис історії Галича» (Галич, 1997), перевидано монографію Я. Пастернака «Старий Галич» (Івано-Франківськ, 1998), підготовлено до друку матеріали конференції.