До питання про візантійське походження матері Данила Галицького - Котляр, М.Ф. (Археологія, 1991)
У статті розглядається й спростовується поширена в сучасній науці версія про візантійське походження другої дружини галицько-волинського князя Романа Мстиславича (1199—1205) Анни, матері Данила Галицького. Автор доводить, що Романова княгиня вийшла з середовища великого волинського боярства.