Влахернська легенда в Києво-Печерському Патерику і Кловський Стефанич монастир - Толочко, О.П. (Археологія, 1991)
У складі Києво-Печерського Патерика міститься знамените Сказання про побудову Великої Печерської церкви, що виводить першопочатки Успенського собору від Влахернської церкви у Константинополі. У статті зроблено спробу довести пізнє прилаштування цієї легенди до Печерської обителі та встановити початкового адресата Сказання, яким, на думку автора, була Влахернська церква Кловського Стефанича монастиря.