Про культурні зв’язки Західної Русі з Херсонесом - Гуревич, Ф.Д. (Археологія, 1991)
В публікації розглядається вплив на культуру міст Західної Русі XII—ХIIІ ст. культурних зв’язків з Візантією і країнами мусульманського Сходу через посередництво Херсонеса — визначного ремісничого і торгового центру Північного Причорномор’я.