Про культурно-етнографічні спільності на півдні України в мезоліті: їх генезис та участь у неолітизації регіону - Телегін, Д.Я. (Археологія, 1999)
У статті обґрунтовується наявність трьох основних ліній культурно-історичного розвитку населення Азово-Чорноморського регіону в мезолітичну епоху: кримсько-білоліської, рогалицько-гребениківської та кукрекської. На підставі аналізу матеріалів автор намагається простежити зародження цих спільностей в пізньому палеоліті і їх роль у формуванні культур неоліту.