Нові археозоологічні матеріали зі скіфських поховань - Андрух, С.І.; Секерська, О.П. (Археологія, 1999)
Визначення кісток тварин зі скіфських поховань провадились здавна. Проте більшість подібних досліджень обмежувалась констатацією виду тварини, без вказівки на інші дані — вік, стать, частини кістяка тощо. В останні роки дослідники запропонували на підставі вивчення кісток тварин з поховань розв’язувати багато інших питань, серед яких — визначення фізичного типу тварин, складу харчування, сезону здійснення поховання, тризни та ін. Метою даної праці є: використання кількісних даних кісткових решток для уточнення видового складу стада та, виходячи з цього, типу господарства окремих груп скіфів; уточнення специфіки напутньої їжі у поховальному ритуалі; реконструкція фізичного типу окремих тварин; зіставлення даних археозоології з деякими ідеологічними уявленнями скіфів.