Пряхин А.Д. Мосоловскоe поселение эпохи поздней бронзы.— Воронеж: Изд-во Воронежского университета, 1993.— Кн. 1.— 108 с., илл.; Мосоловское поселение металлургов-литейщиков эпохи поздней бронзы.— Воронеж: Изд-во Воронежского университета, 1996.— Кн. 2.— 176 с., илл. - Отрощенко, В.В.; Черних, Л.А. (Археологія, 1999)
У вивченні пам’яток зрубної спільноти сталася помітна подія: монографічно видано найбільше з досліджених поселень — Мосолівське. Селище знаходиться на мисовому виступі лівого берега р. Бітюг в Аннинському р-ні Воронезької обл., тобто практично у географічному центрі поширення пам’яток зрубної спільноти Дніпро-Волзького ареалу. Таке розташування робить Мосолівське поселення пам’яткою реперною, опорною, як для східних, так і західних регіонів спільноти. У першій книзі подається історія дослідження, характеристика та інтерпретація культурного шару, опис та реконструкції житлових та господарських споруд, оцінка керамічного комплексу. Книга друга є логічним продовженням першої. В ній чільну увагу приділено аналізу матеріалів, пов’язаних з господарською діяльністю мешканців Мосолівського поселення й, перш за все, з металургійним виробництвом. Вражаюча кількість та інформативність знахідок залучають цю пам’ятку до рангу унікальних археологічних об’єктів. Її значення з огляду на вивчення давньої металургії переоцінити важко. Вперше в Європейській зоні степу — лісостепу досліджено ціле селище металургів-ливарників.