До 80-річчя Анатолія Віссаріоновича Буракова (Археологія, 1999)
14 жовтня 1999 р. виповнилося 80 років від дня народження відомого археолога-антикознавця, кандидата історичних наук Анатолія Віссаріоновича Буракова. Після закінчення Ленінірадського державного університету за розподілом два роки працював в Інституті археології АН УРСР у Києві, керував роботою археологічних загонів, які досліджували пам’ятки пізньобронзової доби та слов’яно-руські селища у зоні будівництва Каховської гідроелектростанції. Науковим результатам цих робіт були присвячені його перші публікації у «Віснику АН УРСР» (1953), «КСИА» (1955) та «Археологічних пам’ятках» (1961). З 1953 р. Анатолій Віссаріонович починає свою роботу у заповіднику «Ольвія». З того часу він назавжди оселився неподалік від ольвійського городища, віддавши понад сорок років сумлінному служінню цій унікальній археологічній пам’ятці. Вже на посаді старшого наукового співробітника, окрім кабінетних занять, Анатолій Віссаріонович власноручно займався реставрацією та консервацією будівельних залишків Ольвії, щорічно проводив надзвичайно цікаві багаточасові екскурсії для численних екскурсантів, читав лекції односельчанам. У 1973—1978 рр. археологічні загони під керівництвом А. В. Буракова провели численні розвідки різноманітних пам’яток від узбережжя Одеської затоки до Північного Криму, в результаті яких відкрито чимало невідомих раніше поселень. Багаторічні наукові розробки стали основою наукової праці А. В. Буракова «Хора Ольвії перших сторіч нової ери». Колеги і друзі Анатолія Віссаріоновича Буракова вітають його з ювілеєм і щиро зичать міцного здоров’я і подальших творчих і наукових надбань.