Інституту археології НАН України — 80 років - Толочко, П.П. (Археологія, 1999)
Стаття присвячена історії створення Інституту археології від 1918 р., коли у пояснювальній записці Д.І. Багалієм, А.Ю. Кримським, Г.Г. Павлуцьким, Є.К. Тимченком була обґрунтована необхідність створення при Українській академії наук (УАН) археологічної установи, котра б займалася питаннями вивчення та охорони пам’яток історії та культури. У затвердженому гетьманом П. Скоропадським 14 листопада 1918 р. Статуті УАН передбачалось обрання по першому історико-філологічному відділу академіків по кафедрах (галузях знань) з історії українського мистецтва та археології, а також створення Постійної комісії для обслідування пам’яток українського мистецтва.