Господарсько-екологічна модель черняхівської культури (за матеріалами Середнього Подніпров’я) - Шишкін, Р.Г. (Археологія, 1999)
У статті розкривається механізм утворення, розвитку та занепаду господарства черняхівської культури у взаємодії з оточуючим середовищем.