Проблеми етнокультурних процесів у Карпато-Дунайському басейні І ст. до н. е. — III ст. н. е. - Котигорошко, В.Г. (Археологія, 1991)
У статті розглядаються утворення великих етнокультурних областей (костобокська, дакійська, сарматська і римська) в Карпато-Дунайському ареалі римського часу. Важливими факторами в їх формуванні були політичні процеси І—III ст. н. е., пов'язані з експансією Риму і міграційними потоками зі сходу та півночі. Розпад утворених етнокультурних областей визначається евакуацією провінції Данії (274 р.) і гуннською навалою наприкінці IV ст.