До 100-річчя з дня народження С.Я. Лур’є - Соломоник, Е.І. (Археологія, 1991)
Соломон Якович Лур’є належить до видатних дослідників античної історії та культури, широко відомих не лише в нашій країні, а й за рубежем. Його монографії і численні статті торкаються різних періодів історії древньої Греції, античної міфології та релігій, фольклору і літератури, дешифровки кріто-мікенської писемності, філософії та інших розділів античної науки, епіграфіки і загального мовознавства.