Епістолярна спадщина М.О. Макаренка - Макаренко, Д.Є. (Археологія, 1992)
Видатний український археолог і мистецтвознавець Микола Омелянович Макаренко, ім’я якого стало відоме широкій громадськості після розвінчання культу особи Сталіна, належав до кращих представників українських вчених періоду розстріляного відродження 20—30-х років. Його наукова діяльність і життєвий шлях ще не досліджені. Творчий доробок вченого свідомо замовчувався протягом тривалого часу. У нього не залишилося нікого з рідних, від кого можна було б почерпнути якість відомості. Ось чому ми надаємо виключного значення його епістолярній спадщині, що подекуди збереглася в архівних матеріалах відомих вітчизняних вчених, з якими Микола Омелянович підтримував ділові стосунки.