Толочко П.П. Кочевые народы степей и Киевская Русь. — Киев: Абрис, 1999. — 200 с. - Кучинко, М.М. (Археологія, 2000)
Монографія «Кочові народи степів і Київська Русь» присвячена дослідженню історії взаємовідносин народів степів зі східними слов’янами і Руссю упродовж понад тисячу років. Дослідження з широким хронологічним і просторовим діапазонами побудоване на комплексному аналізі як писемних, так і археологічних джерел. Завдяки цій монографії академіка П. П. Толочка перед нами розкривається в хронологічній послідовності історія кочових народів: аварів, болгар, угрів, хозар, печенігів, тюрків, половців і, нарешті, татаро-монголів на тлі їх стосунків зі східними слов’янами і Київською Руссю. Книга зацікавить не лише науковців: археологів та істориків-медієвістів, а й викладачів вузів, студентів, учителів, учнів і взагалі всіх, хто не байдужий до давньої історії нашої Батьківщини.