Про «культовий шар» і поховання з трупоспаленнями на могильниках черняхівської культури - Петраускас, О.В. (Археологія, 1993)
Стаття присвячена з'ясуванню об'єктивних характеристик одного з елементів явища, що с звичайним для більшості черняхівських могильників — т. з. «культового шару». Наведені характеристики не зовсім відповідають прийнятим в літературі поглядам на причини його появи.