Ольвія в давньогрецьких і латинських писемних джерелах - Скржинська, М.В. (Археологія, 1994)
Ольвія порад Із Пантикапесм частіше інших давньогрецьких колоній Північного Причорномор’я згадується в античній літературі. Ці відомості досі не перекладено на українську мову за винятком розділів з «Історії» Геродота. Більше того, записи античних авторів про Ольвію всі разом ніколи не видавались. Найповніше вони зібрані й витлумачені в книжці В. В. Латишева, що вийшла понад сто років тому. Ми доповнили зведення В. В. Латишева витягами з промови псевдо-Демосфена «Проти Лакріта» й «Риторики» Філодема.