Про культурний тип та конструктивно-ритуальні особливості камерних поховань Південної Русі (за матеріалами Києва та Чернігова) - Андрощук, Ф.О.; Осадчий, Р.М. (Археологія, 1994)
У статті розглядається група поховальних комплексів IX—X ст. Київського та Чернігівського могильників. Аналізується їх типологія та конструктивно-ритуальні особливості Виходячи із специфіки Існуючих інформативних можливостей, пропонується відмовитися від пошуку етнічної належності цих пам’яток та прямого соціологічного дефініціювання, а визначити їх, як особливий ментальний тип у контексті специфічної поховальної культури, що дійсно міг відповідати конкретним історичним реаліям.