Поява гунів у Північному Причорномор’ї - Івченко, А.В. (Археологія, 2003)
Статтю присвячено висвітленню шляхів, якими гуни просувалися до Північного Причорномор‘я. Зроблено спробу пошуку відповідностей між схемою, яка була розроблена на основі аналізу писемних джерел, та наявним археологічним матеріалом, зокрема поховальними пам'ятками. Останні на території Північного Причорномор'я та Криму поділяють на дві групи, що, можливо, має у своєму підґрунті етнічні чинники.