Історія дослідження проблеми походження Трипілля-Кукутені в світлі нових даних - Бурдо, Н.Б. (Археологія, 2003)
У статті проаналізовано погляди дослідників на проблему генези трипільської культури за 100 років її вивчення з урахуванням нових даних щодо датування Тріпілля-Кукутені за СІ 4.