Степи Причорномор’я в контексті розвитку перших землеробських суспільств - Рассамакін, Ю.Я. (Археологія, 2004)
У статті розглядаються проблеми культурно-хронологічного співвіднесення між степовими та землеробськими культурами українського лісостепу (Кукутені-Трипілля), Північного Кавказу (майкопсько-новосвободненська спільнота) та Східної Анатолії часу середнього та пізнього Уруку. Автор намагається спростувати ідею східного походження курганного обряду і довести, що за доби енеоліту культурний та економічний розвиток степового населення відбувався під зростаючим тискам і за безпосередньої участі населення сусідніх землеробських ареалів у процесі диференціації господарських систем останніх.