Антропологічна характеристика населення Нижнього Подніпров’я доби середньовіччя (за матеріалами могильника Мамай Сурка) - Литвинова, Л.В. (Археологія, 2004)
У статті проаналізовано антропологічний матеріал з найбільшого у Східній Європі ґрунтового могильника Мамай Сурка (кін. XIII — поч. XVст.). Формування антропологічного складу середньовічного населення Нижнього Подніпров’я відбувалось за рахунок іранського, тюркського та слов’янського компонентів. Відзначено, що осіле населення Нижнього Подніпров’я доби середньовіччя брало участь у формуванні морфологічного типу українців.