Херсонес і таври: протистояння чи взаємодія? - Зубар, В.М. (Археологія, 2005)
У статті розглядається проблема характеру взаємин населення Херсонеса з таврами на початковому етапі історії поліса у зв’язку з публікацією останнім часом робіт, в яких простежується тенденція повернення до застарілої концепції греко-варварських відносин, що утвердилася у вітчизняній історіографії в середині XX ст. під впливом суто політичних факторів того часу.