Науковий семінар «Сто років вивчення культур полів поховань в Україні» - Абашина, Н.С. (Археологія, 2000)
14—15 грудня 1999 р. в Інституті археології НАН України проходив науковий семінар «Сто років вивчення культур полів поховань в Україні», ініційований і організований відділом слов’янської археології інституту. В роботі семінару брали участь також науковці Луцька, Тернополя, Одеси, Харкова. У вступному слові С. Д. Крижицький відзначив суттєву роль зарубинецьких і черняхівських старожитностей у вивченні проблеми етногенезу слов’ян. Незважаючи на великий проміжок часу, шо минув від їх відкриття, цілеспрямоване дослідження цих пам’яток пов’язане лише з 60—80-ми роками. Саме значне збільшення джерельної бази дало можливість значною мірою реконструювати етнокультурні процеси, які мали місце на теренах сучасної України на межі нової ери та в першій половині І тисячоліття.