Спільна українсько-польська науково-просвітницька акція у Кракові - Охотников, С.Б. (Археологія, 2007)
Одеський археологічний музей (ОАМ) НАН України, що 2005 р. відсвяткував 180-річчя від дня свого заснування, небезпідставно пишається своєю колекцією старожитностей — однією із найбільших і найбагатших в Україні та СНД. Проте значну увагу вітчизняних і закордонних учених насамперед привертають вироби античної епохи, що походять із Північного Причорномор’я, Греції, Кіпру та Риму. Отже, не випадково, що саме ці предмети з зібрання ОАМ НАН України стали основою міжнародної виставки «Скарби Причорномор’я» — «Skarby znad Morza Czarnego», що проходила з 18 березня до 4 червня 2006 у м. Краків (Польща) — визнаному центрі європейської культури.