Сторінки життя та наукова діяльність B.C. Козловської - Павлова, B.B. (Археологія, 2007)
Співробітники Музею історії міста Києва багато років збирають матеріали, що висвітлюють діяльність археологів, які вивчали давню історію нашого міста. Серед багатьох імен різних поколінь дослідників Києва жінки становлять незначну частину. Діяльність більшості з них припадає на радянські часи, коли жінки почали брати активну участь в усіх галузях науки, техніки та суспільного життя. Відкриває список жінок-археологів в Україні Валерія Євгенівна Козловська, що ще на початку ХХ ст. захопилася справою, якою на той час займалися лише чоловіки.