Культурно-історичні зв’язки Полісся у первісну добу - Залізняк, Л.Л. (Археологія, 2001)
На основі аналізу археологічних даних автор доходить висновку стосовно переважно західних культурно-історичних зв’язків Полісся у давні часи. За останні 12 тис. років простежується близько 15 міграційних хвиль із заходу в Північно-Західну Україну.