Чортомлицька амфора як модифікація золотих «ворворок»: скіфська традиція у складовій шедевру греко-скіфської торевтики - Бабенко, Л.І. (Археологія, 2024)
У статті обґрунтовано походження чортомлицької срібної амфори як своєрідної ускладненої модифікації золотих конусів та запропоновано декілька можливих варіантів функціонального призначення останніх: як лійок, мірила об’єму або пристрою для проціджування вина.