Науковий семінар з проблем реконструкції способу життя населення України за кам’яної доби - Кухарчук, Ю.В. (Археологія, 2001)
2—3 квітня 2001 р. в Інституті археології НАН України пройшов організований відділом археології кам’яного віку науковий семінар на тему «Господарство, соціальний устрій та спосіб життя населення України за кам’яної доби». Семінар був присвячений 80-річчю від дня народження видатного українського археолога І.Г. Шовкопляса. Участь у семінарі взяли близько 40 осіб, зокрема провідні фахівці з археології кам’яного віку з Києва, Одеси, Львова, Сімферополя, Луганська, Херсону, Харкова, Полтави, Донецька, Черкас, Санкт-Петербургу, в тому числі 5 докторів історичних наук і 19 кандидатів. На засідання було запрошено дружину ювіляра Г. М. Шовкопляс.