Цифровий форензік як сучасний інструмент забезпечення економічної безпеки підприємств - Іванов, С.В.; Чехунова (Мисник), К.П. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні ролі цифрового форензіку як сучасного інструменту забезпечення економічної безпеки підприємств. Високі значення кількості відкриття кримінальних справ через шахрайство в останні роки, а особливо у 2023-2024 роках, свідчать про поширення економічних загроз для підприємств, що набуває особливого значення в умовах прискореного впровадження цифрових технологій. Динаміка фінансових результатів діяльності підприємств в Україні свідчать про недостатність потенціалу підприємств для забезпечення економічної безпеки та стабільного розвитку, а також вказує на необхідність використання більш ефективних заходів із захисту, недопущення, мінімізації впливу загроз, до яких на сьогоднішній день належить цифровий форензік. Економічний форензік в іноземних компаніях відіграє важливу роль у забезпеченні їх економічної безпеки та стабільного функціонування як окремих суб’єктів господарювання. При використанні форензіку застосовуються цифрові інструменти, характерні для Четвертої промислової революції, що визначають його як високотехнологічну послугу, яка не тільки дозволяє вчасно виявляти, передбачати та нейтралізувати різні економічні ризики і злочини, до яких можна віднести фінансове шахрайство, корупцію, відмивання грошей, але й надає можливість підтримувати економічну прозорість у внутрішньодержавних і міжнародних взаємодіях бізнес-структур. В Україні використання форензік-практик є недостатнім, не дивлячись на те, що Асоціацією дипломованих фахівців з розслідування випадків шахрайства було визначено, що країни з трансформаційною економікою у діловому середовищі є найбільш схильними до виникнення економічних ризиків, загроз, шахрайства. Досвід використання економічного форензіку (особливо сучасного його виду – цифрового форензіку) у світі дозволив визначити необхідність його застосування на вітчизняних підприємствах, що буде вважатися кроком до удосконалення корпоративної культури безпеки діяльності українського бізнесу, значним внеском у боротьбу з економічними злочинами, а також запорукою економічної безпеки функціонування як окремих підприємців, так і економіки держави загалом.