Матеріали про використання печер у період трипільської культури - Мацкевий, Л.Г. (Археологія, 2002)
У статті проаналізовано матеріали трипільської культури з печери Вертеба на Тернопільщини (с. Більче-Золоте) та нові знахідки того часу з печерно-скельних ансамблів на території Івано-Франківської (Одаїв XV) і Тернопільської областей (Мельниця-Подільська І і Ланівці IV). Зроблено висновки про використання цих порожнин.